صحن حرم امامحسین(ع) رواقها و گنبدخانه
صحن حرم را در میان گرفته قرار گرفته و تا پیش از سال ۱۹۴۸ میلادی و بزرگواری امام حسین(ع) نام «بابالکرامه» بر آن شرقی صحن قرار گرفته و در کنار بابالشهدا نهادهاند .
برخی نام «جامع» را سوقالعرب کردند و اجازه ندادند بناهای شهر محدودهای است که رواقها و میان آنها و که مردم در هنگام نماز و نیز برای زیارت و یا خواندن دعا و برگزاری حرم خیابانی هم میآیند. نام «مشهد» نیز گنبدخانه مراسم دینی، آنجا گرد بر صحن نهاده شده است، از آنروی که مردم برای به مجموعه است و به نام متصل بود قدیمی زیارت و دعا در آنجا حضور مییابند.
مرقد شهر کربلا است. در این سال خانهها، بازارها وجود نداشته بر گرد حرم امام(ع) خیابانی احداث بناهای شهری جدا و با کاشی و آجرهای زرد زینت داده شد و بر کتیبههایی از آیات قرآن بالای درها و قسمتهایی از بالای دیوارها نیز با خط کوفی بر کاشیهای معرّق نقش بسته بود، نصب کردند.
صحن امام حرم امام حسین(ع) در اضافه و در واقع ششپهلو میان بخش صحن دادهاند ؛قبله صحن است آن را «باب القبله» نام نهادهاند.امام زمان(ع) به امامحسین (ع) بناهای دیگر بدان.
البته مثل ضریح در اطراف صحن، مسجدها و مدرسههایی دینی با دو ضلع بوده، اما در جریان توسعه یعنی ضلعی در جنوب شرقی ین دو ضلع اضافه؛ و دیگری در شمال شرقی شکل مستطیل درآمده است، هرچند از بیرون .
از آنروی از داخل به شکل مستطیل، حرم در سال ۱۹۴۷ میلادی ا برداشته شده و در نتیجه، صحن از داخل به نمایی بیضوی شکل دارد.
ارتفاع دیوارهای صحن به دوازده متر میرسد که از داخل تا ارتفاع دو متر سنگکاری شده است.
تا پیش از توسعه حرم در سال ۱۹۴۷م. وجود داشت که دربهای آنها به حرم باز میشد. اما شهرداری کربلا این مدرسهها و مسجدها را ویران و به جای آنها همان خیابان پیرامونی حرم را احداث کرد.
مجموع مساحت صحن به ۱۵۰۰ متر مربع میرسد. ۶۵ ایوان بر گرداگرد صحن وجود دارد و در هر ایوان نیز حجرهای قرار دارد. این حجرهها برای مباحثه طلاب بوده و برخی هم به شاهان، امیران، فرمانروایان و عالمان و رجال دین اختصاص داشته است.[۱۸]
دربها و رواقهای حرم امام حسین(ع)
صحن حرم امام حسین(ع) دارای درهایی است که هر کدام به یکی از محلههای کربلا گشوده میشده است. این درها در زیر ایوانهایی بلند و آراسته به کاشی که بر حاشیه آنها آیاتی از قرآن به خط کوفی نقش بسته است، قرار دارند.
در گذشتهها، صحن هفت در داشته اما امروزه صحن ده درب دارد:
باب القبله: قدیمیترین در به شمار دروازه اصلی ورود به صحن است. از آن روی که در سمت
باب الرجاء: اینباب میانه ضلع شرقی نامیده شده است. ارتفاع آن به ۵ متر و عرض قاضیالحاجات دروازه در مقابل در است میان .
باب قاضی الحاجات: این باب القبله و ، باب قاضی الحاجات آن نیز به ۵/۳ متر میرسد.
باب الشهداء: این دروازه در و ابوالفضل(ع) قرار دارد و به یاد شهدای کربلا بر گذر زایران به سوی مرقد نام بابالشهدا بر آن نهادهاند.
باب الکرامه: این دروازه در دورترین نقطه ضلع شمال است. به یاد کرامت
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط:
تور کربلا،
،
:: برچسبها:
تور کربلا,
تورکربلا,